Arte Plastice - Design Vestimentar

Istoria costumului, ca si istoria artelor, nu a cunoscut repetari, fiecare generatie exprimand un nou crez.

Arta costumului, ca si artele decorative, a variat in decursul istoriei la nesfarsit, dar nu la intamplare, orice cunoscator putand lesne stabili carei faze a civilizatiei, carui stil si carei regiuni ii apartine un anumit vesmant sau alt obiect.

Termenul de stil defineste expresia artistica unitara a unei anume epoci si a unei anume zone geografice, formularea concreta a unui ideal estetic colectiv integrat unei anume erape istorice, o schema stilistica generala, un ideal formal aplicabil eventual mai multor epoci.

Moda spre deosebire de stil, reprezinta succesiunea rapida, deseori unilaterala a unei forme artistice a caror principala calitate e noutatea. Moda e o reactie impotriva atentiei datorita obisnuintei prin reinnoirea infatisarii umane sau a cadrului vietii. Moda desemneaza schimbarile in functie de evolutia si variatiile gustului, referinduse in deosebi la costum i la anexele lui.

Moda pesupune prezenta a doua grupuri, a inovatorilor si a imitatorilor.
Costumul indeplineste trei functii: util, de comunicare si estetica. Este greu sa fii original fara sa ajungi excentric, sa creezi mereu alte compozitii de calitate tinand seama de felul in care esti construit, de culoarea pielii, a parului, a ochilor, etc. Singura cale de iesire din impas ramane educatia artististca. Doar invatand ca alaturarea formelor si culorilor pe propiul chip area aceleasi legi ca si piatura si sculptura, iar alegerea si combinarea vesmintelor inseamna compozitie decorativa, moda poate deveni o preocupare artistica cultivata constient, iar propia imagine un gest de suprema politete pentru eveniment.

 
Top Pagina
login