Arte Plastice - Scenografie

Scenografia unui spectacol cuprinde decorul, costumele si machiajul.

Scenograful este stapanul spatiului teatral. El se ocupa de aspectele mai stabile, de infatisarea personajelor si mobilelor. Scenograful, prin felul in care isi "implanteaza" mobilele, perolelele, etc., delimiteaza spatiul de joc, caile de acces si de circulatie a actorilor, colaborand obligatoriu cu regizorul.

El se concentreaza apoi asupra descrierii personajelor si a mediului lor. Confruntarea celor doua elemente ale imaginii dezvaluite, relatia dintre om si univers, structura clasica sau romantica a viziunii regizorale intre care capodoperele oscileaza, inglobandu-le pe amandoua. Scenograful creeaza costumele, rezolva unele situatii marind expresivitatea dramatica prin contraste de lumina, si umbra, etc. Scenograful comunica sufleteste cu actorii. Spectacolul miscarii corporale este sustinut si de costum, oricat de sumar ar fi acesta, cea mai importanta actiune modelatoare a corpului in sprijinul si, uneori, in lipsa unei vestimentatii semnificative, o au masca naturala(mustata, barba, sprancenele, pietele), modificabila la nevoie si creata special, intre altele, pentru ascunderea sau pentru inlocuirea trasaturilor si amachiajului, mai cu seama machiajul de spectacol, exresiiel fetei fiind mai vizibile si mai accentuate prin grima.

Aceasta redesenare a fetei, imaginata odata cu decorurile si costumele, are un rol cheie in compozitia oricarui spectacol. Scenograful deseneaza in linii si culori spatiul de joc, cu proiectele de mobilier, cu desenele de costume si palarii, dirijeaza lumina cu ajutorul computerului. Scenograful sa culoare vesmintelor, scenei, prin efectele luminii colorate si realizeaza trucajele decorului.

 
Top Pagina
login