Concursul de Aquarela Constantin Gavenea

"Pentru a reda fluiditatea apelor Deltei nunarii, ca si pitoresul orasului ales de artists spre a trai intr-insul. Gavenea a folosit tehnica acuarelei, ea slujind in redarea poeziei fermecatoarelor locuri de la portile deltei, cu inserari catifelate sau invaluite in borea diminetii, cu tainie petici de ape, cu dealuri ale caror contururi se desfasoara molcom.

Acuarelele lui Constantin Gavenea apar mereu innoite, chiar in aceasta tehnica in care totul parea ca s-a spus deja. Lumina irizata, orizonturile diafane din peisagistica lui sunt expresia unor cautari de valori si raporturi spatiale, iar alternanta cromatica, dilutia pigmentului, concura si ele la sporirea impresiei de spatialitate, de infinit, de aer invaluitor. Artistul se lasa aparent atras de miracolul naturii, de locuri simple, aflate intr-o profunda rezonanata cu sufletul sau de poet. Procedeele tehnice folosite imprima imaginilor puritate si claritate, limpezime si o anume prospetime pentur ca artistul se contopeste cu ritmurile naturii insasi.
Lucrarile inspirate de delta, exprima o tandra seninatate si atesta calitatea sa de a simti si reda lumina specifica locuitorilor, miscarea apei sau nota caracteristica a peisajului portuar. Arta lui Constantin Gavenea este creatoare de atmosfera si evocatoare, prin poezia culorii, a unui spatiu fascinant in ansamblul alcatuirilor sale" (Florica Cruceru - critic de arta)

Prin toata activitatea sa, artistul s-a impus ca o prezenta de o mare demnitate, capabila sa inspire un spirit mereu stimulator in viata artistica tulceana si totodata, prin probitatea sa uamana, fire deschisa si modesta, prin calitatea si unicitatea creatiei sale plastice, sa se ofere ca model.

Concursul de acuarela"Constantin Gavenea" propune elevilor din clasele IX-XII o abordare moderna si curajoasa a acestei tehnici dificile, plina de satisfactii artistice, creatoare de atmosfera si evocatoare de imagini.

Download regulament in format .pdf

acuarela_constantin_gavenea2009_concurs.pdf

 
Top Pagina
login