Istoric - Cultura si Educatie

Dupa mai mult de doua decenii de existenta, Liceul de Arte “George Georgescu” s-a impus ca una dintre cele mai importante scoli vocationale din tara.

In anul 1958 se infiinteaza la Tulcea Scoala de Muzica si Arte Plastice, care in toamna anului 1991 devine LICEUL DE ARTA „GEORGE GEORGESCU”. Institutia dispune de sali pentru desfasurarea orelor de specialitate si ateliere, de o sala de concerte, de o biblioteca cu aproximativ 5000 de volume de specialitate.
In anul 2007 sectia muzica a fost dotata cu sapte pianine, un pian electric, viori si instrumente de suflat. Cursurile scolii sunt frecventate de 420 de elevi, la specializarile muzica (muzica instrumentala, sectie teoretica, canto clasic, muzica traditionala), arte plastice (design vestimentar, scenografie, pictura de sevalet) si teatru.
In anul 1993, liceul intra in circuitul competitional muzical, national si international, prin initierea Concursului de interpretare «George Georgescu ». Competitia reuneste, an de an, sute de elevi din tara si din strainatate. Alte manifestari artistice de referinta organizate de Liceul de Arta sunt Concursul de Pictura «Alexandru Ciucurencu », Concursul de Acuarela «Constantin Gavenea», Concursul de machete de afise. Acestora li se adauga concerte, expozitii, recitaluri si alte evenimente culturale deschise publicului tulcean iubitor de arta.

Singularitatea Liceului de Arta în peisajul scolii tulcene face din acesta furnizorul unic al dublei educatii, artistice si generale. În politica sa educationala, Liceul de Arta are în centru elevul, care este sustinut si încurajat în a-si forma deprinderi si a asimilia cât mai multe cunostinte - pe de o parte - si de a face performanta, pe de alta parte. Ambele directii se refera atât la pregatirea vocationala, cât si la cea generala. Valorile respectate si promovate de scoala converg catre un învatamânt de calitate atât vocational, cât si general, sustinut de un corp profesoral bine pregatit si cu experienta. Prin toate acestea, scoala spera sa satisfaca asteptarile diverselor grupuri de interes, intern si extern: elevi, parinti, comunitate.

Liceul de Arte „George Georgescu” este singura unitate de învatamânt artistic din Tulcea.
Activitatea elevilor Liceului de Arte este cunoscuta la nivelul comunitatii, prin numeroasele manifestari artistice la care participa acestia (concerte, recitaluri, spectacole, expozitii). Comunitatea primeste informatii în legatura cu Liceul de Arte „George Georgescu” prin oferta educationala a acestuia prezentata la „Târgul de oferte educationale” si prin derularea proiectului „Caravana artelor”.
Legatura Liceului de Arte „George Georgescu” cu comunitatea este mentinuta si prin proiectele derulate împreuna cu asociatii neguvernamentale (Asociatia culturala pentru copii si tineret „AMADEUS”, „Asociatia pentru Secolul Urmator”, „Asociatia antidrog”). Comunitatea reprezentata prin institutiile: Consiliul Judetean, Primarie colaboreaza cu Liceul de Arta „George Georgescu” sprijinind si finantând proiectele acestuia. Voluntariatul este o alta forma de activitate cu care elevii Liceului de Arte „George Georgescu” sunt cunoscuti în comunitate. Activitatea de voluntariat cuprinde concerte, spectacole si alte manifestari la caminele de batrâni, centre de asistenta a copiilor cu dizabilitati. Datorita acestor activitati pe care elevii le desfasoara în parteneriate cu comunitatea, Liceul de Arte „George Georgescu” este cunoscut si apreciat de catre parinti si alti membrii ai comunitatii.

Relatiile interpersonale sunt bazate pe colaborarea între profesorii scolii, pe respect si toleranta. Se manifesta o tot mai buna colaborare între profesorii de cultura generala si cei de specialitati. Directiunea liceului comunica cu cadrele didacice, cu elevii si cu parintii, cunoaste activitatea desfasurata în liceu (catedre si comisii) si se implica în tot ce înseamna viata scolii. Exista o preocupare comuna majoritatii cadrelor didactice petnru îmbunatatirea calitatii activitatii. De asemenea, exista preocupare pentru performantele elevilor la toate disciplinele. Regulamentul de ordine interioara a fost întocmit cu consultarea larga a cadrelor didactice si a parintilor si a fost aprobat în Consiliul profesoral. Desfasurarea activitatii în doua corpuri de cladire, aflate la distanta una fata de cealalta, face – în cele mai multe situatii – comunicarea dificila.

 
Top Pagina
login