Muzica - Instrumente de Suflat


Clarinet

Clarinetul este un instrument muzical de suflat din lemn cu ancie simpla si corp cilindric. Exista o familie numeroasa a clarinetelor, însa termenul se refera de regula la membrul sopran, acordat în si\flat. Interpretul la clarinet se numeste clarinetist.
Clarinetul a fost inventat în jurul anului 1690 în Germania, ca derivat al instrumentului baroc numit chalumeau. Acesta avea o constructie asemanatoare cu blockflöte, diferenta semnificativa fiind includerea unei ancii simple în mustiuc, de data aceasta în dreptul buzei de sus (invers decât la clarinet).

Muzica culta pentru clarinet a fost scrisa începând cu barocul târziu – primul compozitor care a folosit clarinetul este Jean-Philippe Rameau. De la Clasicismul vienez si pâna astazi, s-a scris pentru clarinet solist, dar a fost introdus si în ansamblurile de camera sau în orchestra simfonica.
În afara repertoriului cult, clarinetul s-a bucurat de o apreciere larga în muzicile de consum. Belgianul Adolphe Sax a inventat saxofonul în anii 1840 ca replica a clarinetului, cautând sa construiasca un instrument asemanator care sa produca armonice pare. Clarinetul, alaturi de rudele sale saxofon si taragot, a fost adoptat de folclorul muzical al multor popoare. La începutul secolului XX, clarinetul si-a început cariera în muzica de jazz, bucurându-se de atentie în stiluri diferite ale genului (New Orleans, cool jazz). Genurile rock si pop l-au folosit uneori: de exemplu, în piesa The Beatles „When I'm Sixty-Four” sau în diferite cântece ale formatiei britanice Supertramp.

Nai

Naiul este un instrument muzical de suflat alcatuit dintr-un grup de tuburi sonore de dimensiuni diferite, lipite unul lânga altul (la naiul românesc, într-o linie usor concava), în ordinea lungimii lor.

Naiul sau pan conducte (de asemenea cunoscute ca panflute sau panpipes) este un vechi instrument muzical, pe baza principiului de tub inchis, care este format din cinci sau mai multe conducte cu lungimi diferite. Naiul este de foarte mult timp un instrument folcloric, si este considerat prima gura de organe, stramos pentru orga si armonica. Naiul este asociat cu Zeul Grec Pan. Tevile de nai sunt, de obicei, realizate din bambus sau stuf gigant (Arundo donax); alte materiale folosite includ lemn, plastic si metal.

Info Admitere (+)

 
Top Pagina
login