Arta Teatrala

Teatrul este arta de a simula, de a vorbi si de a actiona in locul altuia; altfel spus de a juca un anumit (personaj) dintr-un text cu tablouri dialogate al unei actiuni tragic-comice (scenariul) care nu poate fi indentificat pe de-a-ntregul cu interpretul (actorul).

Desfasurarea actiunii in fata publicului (spectatorii) este orientata de cineva investit special (regizorul) si se face in costumatia si ambianta sugerate sau chiar indicate de text, regandite pentru a fi puse in scena prin mijloace picturale, sculptate si arhitecturate de altcineva (scenograful). Ca principala forma de concurenta a vietii, teatrul e masca sub care se ascund adevaratele sentimente.

Imaginea teatrala comunica deci prin lumina si culoare, ca si pictura, dar si prin volum, precum sculptura. Dintre toate artele, specatacolul teatral este fara indoiala cel mai captivant prin transmiterea nemijlocita a fiorului poetic de la om la om si, cel putin in aparenta, cel mai usor de receptionat deoarece actioneaza asupra tuturor simturilor a vazului si a auzului si, prin asociatii, si asupra tactilitatii, mirosului sau gustului.

Teatrul s-a nascut si a evoluat de-a lungul timpului. Actorul este punctul de interes al scenei. Actorului i se cere nu numai memorie vizuala, ci si cultura vizuala."Jucand, actorul expune povestea cea mai intima a eului sau, cea care nu este facuta pentru a fi infatisata lumii".
Actorul de pe scena simte prezenta publicului si percepe linistea adevarata sau rumoarea, aude aplauzele, care-l stimuleaza la fel ca si incurajarile suporterilor pe sportivi. Spectatorul la randul sau are senzatia comunicarii cu oamenii vii de pe scena, fiind obligat la o atitudine de respectat, la liniste si chiar la obisnuinta ingrijita, daca nu eleganta.

 
Top Pagina
login